Bra start, snöpligt slut för Bryntesson Motorsport på Tierp Arena

EM i Dragracing på Tierp Arena är över för Bryntesson Motorsport i Top Methanol-klassen. Efter tre lyckade kvalrepor hade teamet höga förväntningar inför söndagens elimineringar. Men när det var dags för att rulla ut till start tvingades Tony Bryntesson avbryta uppstartsproceduren då motorn gick upp på för höga varv.

Teamet rullar undan Tony och dragstern efter det misslyckade uppstartsförsöket.

– Det var en liten bit tejp som hade satt sig mellan injektorbladen i gasspjället och hindrade det att stänga lufttillförseln. Motorn gick upp på för höga varv och då tog jag beslutet att stänga av. Hade vi lagt på nitro i det läget hade jag inte kunnat växla bilen.

Det var i det här spjället som tejpbiten hade letat sig ned i.

Fram till elimineringarna hade teamet presterat resultat på en hög och jämn nivå. Helgen inleddes med en repa på 5.503, den snabbaste tid som teamet har åkt på med den nuvarande bilen. På lördagen förbättrades den tiden till 5.449 och i det tredje och sista försöket blev det 5.458.

– Det här har varit en kanonhelg för oss, vi är jättenöjda med resultaten och vi har kommit ned på riktigt respektabla tider, säger Tony Bryntesson. Vi har hittat det som vi sökte efter i fjol, att få mer kontroll på grejerna och komma ned ett par tiondelar i tid.

Trots missödet kan Bryntesson Motorsport se tillbaka på en bra helg där teamet har jobbat hårt på att lösa ett annat problem, nämligen att motorn har varit väldigt svårstartad. I det sista kvalförsöket startade motorn upp som den ska och felet tros vara lokaliserat till en styrbox som nu kunde kopplas ur under uppstarten.

Teamet som slet och gjorde jobbet hela helgen – från vänster, Tony Bryntesson, Christian Merlid, Bosse Davidsson, Fredrik Berntsson, Christer Runald och Lasse Theander.

– Teamet har jobbat väldigt bra, fortsätter Tony. Första tävlingen på säsongen brukar det alltid vara lite ringrostigt men det är ett bra team som har jobbat sig samman under helgen. Förutom startproblemen har motorn gått bra hela helgen, bilen likaså, jag hade lite däcksvibrationer men de kunde jag köra igenom.

Tony på väg mot rekordrepan på 5.449, den snabbaste tid teamet har kört på med denna bil.

Med årspremiären i backspegeln kan teamet se tillbaka på en helg där de har närmat sig konkurrenterna tidsmässigt och nu kan börja utmana på riktigt om placeringarna i toppen.

– Det ser vi fram emot, säger Tony Bryntesson. Nu ska vi åka hem till verkstaden och gå igenom bilen innan det är dags igen, men då kommer vi att vara redo att utmana på allvar. Det finns massor av outnyttjad potential i det här paketet.

Nästa tillfälle att se Bryntesson Motorsport i aktion med sin Top Methanol-dragster blir på Meguiar’s Drag Festival, på Mantorp Park den 27-30 juli.