Dragstern är skrot men Jonny Lagg ska tillbaka på stripen!

Bilen är skrot, chassit knäckt och motorn är fullständigt urblåst efter en incident i depån under helgens Meugiar´s Drag Festival på Mantorp Park – men Jonny Lagg och hans team ger inte upp. De ska upp på banan igen till 2024.

– Bilen vek sig som en fällkniv och halva motorn är ju borta, säger Jonny. Det blir tufft ekonomiskt men vi har bestämt oss i teamet – vi ska ta hem en ny bil från USA, med mycket reservdelar så att vi kan få ihop den gamla bilen också.

Det var i söndags som Jonny och hans team skulle varmköra motorn inför helgens sista repa på Mantorp Park. Det var då det gick snett.

– Vi hade rensat motorn på all nitro enligt gängse procedur. När vi sedan lyfte av ventilkåpan såg vi att en vipparm var av. Vi bytte ut den skadade vipparmen, men missade att den inte hade öppnat när vi tidigare blåste rent motorn, säger Jonny. När vi startade motorn öppnade ventilen och nitrometan rann ned i cylindern.

Jonny Lagg, till vänster, backar tillbaka till startplattan för den sista repan mot Tony Bryntesson innan det blev skrot av dragstern – 5.50 blev det mot Tonys 5.52! Foto: Michael Pflügler

Nitrometan som utsätts för tryck kan explodera och det var precis det som hände. Teamet hade vidtagit alla säkerhetsåtgärder som krävs i form av sprängskydd. Ändå skadades två teammedlemmar så pass att de fick föras till sjukhus för omplåstring.

– De har fått komma hem nu är vid gott mod, fortsätter Jonny. Vi är enormt tacksamma för räddningsinsatsen som gjordes på plats. Tre ambulanser var på plats på nolltid och medlemmar i andra team hjälpte till att 

Olyckor av den här typen förekommer men de är inte vanliga. Richard Johansson, säkerhetsansvarig på Svenska Bilsportförbundet, var på plats som räddningspersonal och deltog i räddningsarbetet.

– Det var en kraftig smäll som lyckligtvis är väldigt sällsynt men olyckor händer även rutinerade rävar som i det här fallet, säger Richard. Vi har dokumenterat allt och vi kommer att noga gå igenom det som har hänt för att kunna lära och sprida kunskap för att göra sporten ännu säkrare än vad den redan är.

För Jonny Lagg och hans A-Fuel Team Sweden är arbetet med att komma till start 2024 redan igång.

– Den här säsongen är rökt men alla vi som håller på har varit med sedan 2013 och vi tänker inte sluta på grund av en sådan här händelse. Vi har fått ett enormt stöd av fans och vänner i våra dragracingkretsar och med gemensamma krafter ska vi se till att komma tillbaka.