Full gas med Linde för Bryntesson Motorsport

Det är inte bara motorn som går på nitro i Bryntesson Motorsports Top Methanol-dragster, det är även nitro i däcken – men det är förstås inte samma sorts nitro vi talar om. Till skillnad från motorn är det inte nitrometan som däcken fylls med utan nitrogen, eller kvävgas som det också heter, från Linde Gas.

Med 5000 hästkrafter som ska ned i backen gäller det att ha kontroll på trycket i däcken!

– Att använda nitrogen i däcken har hängt med från min tid inom banracingen, säger Tony Bryntesson som i nästan femton år drev team i Camaro Cup och V8 Thunder Cars.

– Det kanske inte har lika stor betydelse inom dragracingen men det blir betydligt enklare att hålla rätt tryck i däcken med nitrogen. Den innehåller mindre syre samt är torrare än luft vilket innebär att trycket blir mer stabilt och förutsägbart.

Utan mat i magen blir det inget drag – teamets kök drivs med gasol.

Det är inte bara dragstern kör på nitrogenfyllda däck från Linde Gas, utan även teamets transportekipage. Trailerdragaren med trailer samt Ford Transit-bussen körs med nitrogenfyllda däck.

– Det ökar livslängden på däcken och minskar bränsleförbrukningen, säger Tony. Med kvävgas är risken för läckage i däcken mindre än med luft.

Nitrogen är inte den enda gasen som teamet använder sig av. Till tävlingarna har teamet med sig en rullande verkstad – och en liten restaurangdel.

När det ska svetsas är det den grönsvarta tuben som gäller. Grönt står för att tuben är laddad med argongas.

– Vi använder gas i många olika former, fortsätter Tony. När vi behöver svetsa är det Mison 18 eller argongas som gäller, beroende på svetsmetod. Vi använder också gasol till teamköket och för att värma upp depåtältet kalla morgnar och kvällar. och till teamköket använder vi gasol. Det går åt en hel del gastuber på en säsong.

Bryntesson Motorsport har haft AGA, som sedan för knappt fyra år sedan bytte företagsnamn till Linde Gas, som partner i många år.

– Vi har haft en långvarig relation och för oss är det viktigt med en leverantör som sätter säkerhet och kvalitet i första rummet, säger Tony. Vi är väldigt glada över att Linde Gas har följt med oss från banracingen till dragracingen.