Tändstift från NGK ger Bryntesson Motorsport den tändande gnistan

Den nitrometanmatade Hemi V8:an i Bryntesson Motorsports Bilsport-dragster utvecklar cirka 5000 hästkrafter – då krävs det att hela kedjan levererar. Tändsystemet från MSD, med dubbla fördelarmagneter, levererar all kraft som tändstiften från NGK kräver för att ge en gnista som motsvarar en svetslåga för att nitrometanet i cylindern ska antändas.

Det handlar om enorma krafter i dragracing – tändstiften måste hålla även för trycket i cylindern, annars skjuts porslinet ut som en pistolkula ur fattningen!

– Förbränningen är oerhört viktig när man jobbar med de krafter vi hanterar. Nitrometan som inte förbränns är oerhört explosivt under tryck och då vill det till att vi får en kontrollerad antändning i cylindern varje gång – annars är risken stor att vi skjuter motorn, säger Tony Bryntesson.

Christer Runald håller koll på tändstiften i Bryntesson Motorsport.

Tony har jobbat med NGK som partner i många år, både inom dragracing och banracing. Optimal förbränning är nyckeln till att få ut maximalt med kraft ur en motor.

– Det sitter två tändstift per cylinder och alla sexton analyseras noga efter varje repa eftersom de ger oss ovärderlig information om förbränningen i cylindrarna.

Alla sexton tändstift byts efter varje repa. Det kan gå åt över hundra tändstift på en tävlingshelg!

Det tar lite drygt fem sekunder att avverka en repa och topphastigheten ligger uppåt 450 km/h. Då gäller det att tändstiften klarar att hantera de krafter det handlar om.

– Just därför är tändstiften extra viktiga, det ställs extrema krav på dem och NGK levererar tändstift som är tillverkade med hög precision och jämn kvalitet. Det gör att vi kan lita på dem varje gång vi är ute på dragstripen.